Home / Schoonmaak van bedrijven / Schoonmaken zonnepanelen

Schoonmaken zonnepanelen

Uw zonnepanelen weer brandschoon

 

 

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Nu uw zonnepanelen op uw dak liggen, wilt u ze ook schoon hebben en houden. Sommige bedrijven zeggen dat het schoonhouden van uw zonnepanelen wel tot 25% rendement scheelt. Dat is niet waar, we leggen graag uit hoe het zit.

Uw zonnepanelen kunt u natuurlijk zelf schoonmaken. Wij leggen uit hoe u dat het beste kunt doen. Als u niet veel behoefte heeft om op een hoge ladder of op uw dak bezig te zijn met het schoonmaken van uw zonnepanelen, dan nemen wij dat graag van u over. Wij leggen graag uit hoe wij dit aanpakken.

Schoonmaken van zonnepanelen: is het nodig?

Soms is een regenbui al meer dan voldoende om het meeste vuil weg te krijgen. Maar niet altijd. Net als bij gevelreiniging maakt het uit waar uw huis of uw kantoorpand met zonepanelen staat. In een gebied met veel verkeer of industrie, is de vervuiling sterker in de natuur. Soms is er een vettige aanslag, maar ook fijnstof kan op de zonnepanelen neerslaan. Deze combinatie zorgt ervoor dat een regenbui niet voldoende is.

Ook vogelpoep kan een probleem vormen. Een zonnepaneel ziet zo’n vogelflats als schaduw, daaronder worden de zonnecellen inactief.

Wat ook van belang is de legrichting van de zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan uit gekoppelde zonnecellen. Dat worden strings genoemd. De plaatsing van het paneel kan horizontaal of verticaal zijn. Dus bij een horizontaal geplaatst zonnepaneel loopt de string ook horizontaal. Bij een verticaal geplaatst zonepaneel loopt de string verticaal.

Vervuiling van zonnepanelen vindt vooral plaats door opeenhoping van vuil aan de onderkant van een paneel. Logisch want alle panelen worden in een hellinghoek geplaatst. Vuil spoelt naar beneden en verzamelt zich daar in de loop der tijd. Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen gaat alleen de onderste string door het vuil slechter presteren, terwijl de bovenste strings gewoon hun opbrengst blijven leveren. Bij verticale geplaatste zonnepanelen zorgt het vuil er namelijk voor dat alle strings van het zonnepaneel minder gaan presteren. Daarom is het belangrijk om verticaal geplaatste zonnepanelen vaker schoon te maken.

Schoonmaken zonnepanelen: wanneer beste periode?

Zonnepanelen kunnen het beste in het voorjaar worden gereinigd. In ieder geval voor mei, omdat in die maand het meeste rendement wordt behaald. Bovendien is er dan al voldoende zon, maar is het nog niet te warm.

Daarnaast is de temperatuur van de zonepanelen in het voorjaar nog niet hoog. Dus dan kan er prima met lauw water schoongemaakt worden. En zonder jezelf te verbranden.

Schoonmaken zonnepanelen, hoe vaak?

Hoe vaak de zonnepanelen schoongemaakt moeten worden, is afhankelijk van waar uw huis of uw kantoorpand staat. Zoals gezegd zorgt wonen bij een industrieel gebied of een met veel verkeer voor meer vervuiling dan als u in de natuur woont. Maar ook in zanderige gebieden is jaarlijkse schoonmaak aan te bevelen. Dus dit is vooral als u bij de kust woont. Ook droge zomers kunnen een wat hogere schoonmaakfrequentie rechtvaardigen. Dus afhankelijk van deze factoren is een frequentie van 1 keer per 1-3 jaar voldoende.

Schoonmaken van zonnepanelen: hoeveel rendement scheelt het?

Vervuilde zonnepanelen presteren simpelweg minder goed. Maar hoeveel minder dan? Als je online zoekt dan worden rendementsverschillen tot wel 25% genoemd. In de praktijk zijn de verschillen kleiner. Tenzij er modder op de zonnepanelen ligt. Maar die kleine verschillen kunnen jaar op jaar toch voor een flink rendementsverlies zorgen. Dus het kan lonen om uw zonnepanelen periodiek te laten schoonmaken. En u hoeft dan niet zelf het dak op met allerlei risico’s van dien. Zeker als uw zonnepanelen op een lastige of moeilijk bereikbare plek liggen, dan is professionele schoonmaak de beste optie.

Schoonmaken van uw zonnepanelen zelf doen

Als u zelf uw dak op wilt en uw zonepanelen wilt schoonmaken, dan kan dat prima. Gedemineraliseerd water (demiwater) laat geen strepen na en zorgt ervoor dat vuil zich sterker bindt dan gewoon water. Op een zonnepaneel kunnen strepen enige invloed hebben op de opbrengst, al wordt die invloed waarschijnlijk wat overtrokken. Het is wel lekker dat uw zonnepanelen er streeploos uitzien.
U kunt ook uw panelen schoonmaken tijdens een flinke regenbui. Regenwater is niet hetzelfde als demiwater, maar het bevat in ieder geval geen kalk dat voor strepen zorgt.

Voordat u begint moet u het zonnestroomsysteem helemaal uitschakelen voor reiniging en kom niet aan de bekabeling. Verwijder bladeren en droge stof met lage druk (tuinslang) en verwijder hardnekkig vuil met een zachte doek of borstel.
Werk op bewolkte dagen, en dan liefst vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dan zijn de zonepanelen het koudst en droogt het schoonmaakwater niet te snel en worden geen vlekken of resten achtergelaten. In het voorjaar is de beste tijd om schoon te maken. En als laatste: ga niet op zonnepanelen staan of zitten.

Schoonmaken van uw zonnepanelen laten doen

U kunt het schoonmaken ook uitbesteden aan de professionals van Allpro. Voor de reiniging van de panelen kijken wij altijd eerst naar de locatie en plaatsing om te bepalen hoe vaak deze idealiter schoongemaakt moeten worden. In de meeste gevallen volstaat een jaarlijkse aanpak om een goed rendement van de panelen te garanderen, tenzij uw huis / het pand dus in een heel vervuilende omgeving staat. Samen met u stemmen wij de frequentie af. Schoonmaken doen wij met osmosewater.

Allpro, samen voor schoon

Schoonmaakbedrijf Allpro is sinds 1987 groot geworden met de schoonmaak van bedrijven. Met meer dan 100 medewerkers zetten wij ons dagelijks in voor een schone omgeving. We zijn vooral actief in Zuid-Holland en we verzorgen dagelijks de schoonmaak van ruim 100 kantoren, bedrijfs-en winkelpanden, zorginstellingen, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvangen en peuterspeelzalen.

Als wij schoonmaken, dan doen wij dat ook goed. Schoonmaak is onze basis. Maar we doen veel meer. Denk aan periodiek vloeronderhoud. Wilt u ook de buitenkant van uw gebouw schoon hebben? Geen probleem. Onze glazenwassers zorgen er voor dat uw ramen weer helemaal schoon worden. Ook kunnen we uw gevel reinigen. En we verwijderen graffiti op uw gevel.

Wat kunnen we voor u doen?

Heeft u een vraag, laat het vooral weten. Wij helpen graag en reageren binnen 24 uur, vaak nog dezelfde dag.